W Polsce ceny żywności wzrosły o prawie jedną czwartą

Ceny żywności w polskich sklepach wzrosły w sierpniu o prawie 24%

Ceny żywności w polskich sklepach w sierpniu br. wzrosły o prawie 24% w ujęciu rocznym. Poinformują o tym platforma analityczna UCE Research oraz Wyższa Szkoła Bankowa w raporcie „Indeks cen w sklepach detalicznych”.

Według analityków ceny w supermarketach skoczyły w zeszłym miesiącu średnio o 23,7%. Wzrost kosztów towarów zaobserwowano we wszystkich 12 analizowanych kategoriach produktowych. W tym samym czasie ceny wzrosły w lipcu o 18,6%. Według badań olej roślinny podrożał o 73,2%, margaryna o 58,4%, cukier o 92,2%, ryż i mąka również odnotowały znaczny wzrost.

W tym samym czasie produkty mięsne podrożały o prawie 26%. W Polsce najbardziej wzrosły ceny wołowiny (28,2%), przetworów drobiowych o 25,7%, a wieprzowiny o 23,5%. W przypadku owoców i warzyw ich ceny wzrosły odpowiednio o 13% i 15%.